domov

"Pohod na Hubajnico"

Pohod na Hubajnico (460 m) so prvič organizirale članice Društva podeželskih žensk Bučka v začetku maja leta 2001. Ker je pohod v zgodnjih spomladanskih dneh med krajani naletel na zelo dober odziv, so se odločile pohod pripraviti vsako leto. Vsak pohodnik prejme skromno darilce. Pot je vrisana na zemljevid na informativni tabli pri gasilskem domu in tudi v celoti markirana.Smerokaz v Močvirju

Pot se prične pri šoli na Bučki in vodi mimo gasilskega doma proti Močvirju. Če se ozremo proti Bučki nekje na poti čez Laze, jo vidimo z nekoliko neobičajne smeri, ki pa v vseh letnih časih daje lep panoramski pogled. Nadaljujemo mimo kapelice sv. Lucije in sledimo smerokazu za Hubajnico. Na Cepu z glavne poti zavijemo na kolovozno pot, ki nas popelje proti gozdu. Tod lahko opazujemo značilno kamnito kraško pokrajino, ki se na celotnem območju najbolj razkriva prav tu. V prijetni gozdni senci in po utrjenih gozdnih poteh prečkamo Močvirsko dolino in se polagoma vzpenjamo proti našemu cilju - Hubajnici. Mestoma se nam odpirajo čudoviti pogledi proti Bučki, Krški kotlini in Gorjancem. Na asfaltno cesto pridemo spet malo pred križpotjem, kjer zavijemo desno, proti Hubajnici. Pot se vije med polji in travniki, v daljavi pa že vidimo vas in naš cilj - domačijo Divjakovih. Postanek za malico. Proti Bučki se spustimo po gozdnem pobočju in pridemo v dolino pod naseljem Močvirje. Pri kapelici sv. Lucije nato znova pridemo na pot, po kateri smo šli na Hubajnico. Do našega izhodišča pri gasilskem domu na Bučki oziroma šoli je le še dober kilometer in pol.


Na Hubajnici

Pot je krožna, le zadnja dva kilometra se prehodita dvakrat. Pot ni zahtevna, primerna je za ljudi vseh starosti in stopnje kondicije. Vzpon do Hubajnice zahteva dobre tri ure zmerne hoje, v dolino pa se spustimo po krajši poti in se na izhodišče vrnemo v dobri uri.