domov

VELIKA NOČ IN BARVANJE PIRHOV

Od 2. stoletja naprej je Kristusovo vstajenje najstarejši krščanski praznik, za kristjane pa je velika noč največji praznik. Praznuje se na prvo nedeljo po prvi pomladni luni. Družina se na ta dan po maši usede k praznični mizi, ki je obložena z dobrotami: s šunko, hrenom, kruhom, potico in pirhi. Pirhi naredijo praznike še bolj slovesne in imajo zelo močno simboliko. Ta pravi, da je Kristus ob vstajenju odprl svoj kamniti grob prav tako, kakor mladi ptič, ki prebije jajčno lupino, ki ga obdaja. Rdeča barva pirha - ki je še danes najbolj razširjena - pa predstavlja Kristusovo kri. Rdeča barva je zelo močna barva in jo že od nekdaj povezujejo z življenjsko vitalnostjo. Po ljudskem izročilu ime prvega človeka Adama v hebrejščini pomeni "rdeč".


BARVANJE PIRHOV TAKO KOT NEKOČ - Z NARAVNIMI BARVILI


Materiali s katerimi so v preteklosti barvali pirhe so se razlikovali od tistih, ki jih uporabljamo danes. Velikonočna jajca barvamo pretežno z industrijskimi barvami. V preteklosti pa so za barvanje pirhov uporabljali materiale, ki so jih imeli v svojem okolju. To so bila v glavnem zelišča in zelenjava ter les nekaterih vrst dreves (češmin, češnja, hrast..)

Predlagam vam, da se letos tudi vi preizkusite v barvanju z naravnimi materiali. Takšno barvanje je lahko zanimivo tudi za otroke, saj spoznavajo nove možnosti uporabe materialov, začimb in zelenjave. Najpogosteje uporabljeni materiali so: čebulni olupki, rdeča pesa, rdeče zelje, rdeči koren, špinača, rdeča paprika, začimba kurkuma, žafranika, šipkov čaj, zeleni čaj, kava, borovnice……in nenazadnje tudi vino.

Preden se lotimo barvanja pirhov z naravnimi materiali pa moramo vedeti sledeče:


- barve, ki jih dobimo z uporabo naravnih materialov niso tako močne, kot če bi barvali s kupljenimi barvami
- končna barva jajca je v veliki meri odvisna od osnovne barve lupine jajca - ta naj bi bila bela in ne rjavkasta
- barva pirha pa je odvisna tudi od časa namakanja/kuhanja v barvilu ter od količine barvila
- k tekočini za barvanje dodamo nekaj belega kisa. Običajno 2 jedilni žlici na 1 l barvila in pustimo jajca v njem tudi en dan
- pred barvanjem jajca temeljito operemo s tekočim detergentom in posušimo - tako omogočimo, da se barva na jajce prime bolj enakomerno.

Navodila za barvanje jajc:

Primerno količino materiala za barvanje zmešamo z 1 litrom vode in dvema žlicama belega kisa. Sestavine zavremo in počasi kuhamo pol ure. Nekatere materiale moramo prej namakati in šele nato jih kuhamo. Obarvano tekočino precedimo v lonček in ohladimo. Jajca posebej skuhamo v vodi. Takoj zatem jih potopimo v ohlajeno barvilo in jih namakamo glede na navodila, ki so podana spodaj. Da bi bili pirhi obarvani enakomerno, jih moramo med barvanjem vsake toliko časa obrniti. Ko so pirhi pobarvani in ohlajeni, jih na tanko premažemo s kosom špeha, da se jajca lepo svetijo.

BARVA NAČIN PRIPRAVE
Rumena Kurkuma in rdeči koren obarvajo jajce na rumeno. Jakost barve stopnjujemo s hkratno uporabo obeh materialov. Vzamemo 3 jedilne žlice kurkume v prahu in 3 jedilne žlice naribanega rdečega korenja. Kuhamo ju 30 minut in ohladimo, zatem precedimo. V ohlajeno tekočino damo še vroča kuhana jajca in jih pustimo namakati od 30 minut do 1 ure. Namesto kurkume lahko uporabimo tudi žafraniko. Žafraniko in nariban koren pustimo stati 4 ure, šele nato ju kuhamo pol ure.
Oker - rdeče - rjava 2-3 pesti čebulnih olupkov na 1 l vode. Pri barvanju s čebulnimi olupki lahko dosežemo različne odtenke barv. Jajca, ki smo jih dali v hladno vodo skupaj z olupki in ki so bili po kuhanju v tekočini kratek čas, nam dajo bolj zlato - rumeni podobno barvo. V kolikor jajca po kuhanju ostanejo v tekočini dalj časa, dobimo rdeče - rjavo barvo. Pri barvanju pirhov s čebulnimi olupki, večkrat uporabimo za okrasitev pirhov razne liste in cvetove.
Vijolična Borovnice: skuhajmo močen borovničev čaj. V njem 15 minut na majhnem plamenu kuhamo jajca. Jajca pustimo v tekočini - čas namakanja je odvisen od željene bave.

Rdeča pesa: pripravimo barvilo iz 3 skodelic rdeče pese in 1 l vode ter dodamo eno jedilno žlico belega kisa. V barvilu na majhnem ognju kuhamo jajca 15 minut in jih pustimo stati v njem. Kako močna je barva pirha, je odvisno od tega, koliko časa namakamo jajce v tekočini.

Rdeča pesa 2: pripravimo barvilo iz 3 skodelic rdeče pese in 1 l vode, dodamo eno jedilno žlico belega kisa. Barvilo ohladimo in vanje potopimo kuhana jajca, ki so še vroča. Jajca pustimo v barvilu najmanj 30 minut, v kolikor pa želimo bolj močno barvo pa dalj časa.
Škrlatno rdeča Malinov sok ali rdeče vino (domače) da pirhu škrlatno rdečo barvo. Jajca kuhamo v tekočini 15 minut in jih ohladimo v tekočini v kateri so se kuhali. Pri uporabi vina se na površini jajca naredijo drobni kristalčki.
Modra Rdeče zelje narežemo na drobno in nanj nalijemo toliko vode, da ga pokrije in kuhamo 30 minut. Zatem pustimo stati 1 dan, precedimo. V ohlajenem barvilu jajca namakamo 30 minut. Barvilo iz zelja je temno rdeče barve, a jajca obarva na modro.
Zelena Špinačo narežemo na drobno (lahko jo vzamemo tudi iz skrinje) in nanjo nalijemo toliko vode, da jo pokrije. Pustimo stati 4 ure, zatem špinačo kuhamo 30 minut in pustimo, da se ohladi. V ohlajenem barvilu jajca namakamo 30 minut. Namesto špinače lahko uporabimo tudi koprive.
Rjavo - zelena 30-50 g poprove mete ali pravega čaja pomešamo z 1 l vode, 2 žlicama kisa in kuhamo 30 minut. Lahko dodamo tudi kakšen orehov list. Tako dobljeno barvilo ohladimo in v njej barvamo jajca - čas barvanja je odvisen od želene barve. Dalj časa so jajca v barvi, močnejše barve so.

Še nekaj napotkov za barvanje:

1. Kuhana jajca 30 minut namakamo v ohlajeni tekočini iz čebulnih olupkov.
2. Kuhana jajca čez noč namakamo v ohlajeni tekočini iz rdeče pese.
3. Kuhana jajca 30 minut namakamo v ohlajeni tekočini iz rdečega zelja.
4. Kuhana jajca čez noč namakamo v ohlajeni tekočini iz rdečega zelja.
5. Kuhana jajca 30 minut namakamo v ohlajeni tekočini iz rdeče pese. Nato jih 1 minuto namakamo v ohlajeni tekočini iz rdečega zelja.
6. Kuhana jajca 30 minut namakamo v ohlajeni tekočini iz kurkume, nato jih 1 minuto namakamo v ohlajeni tekočini iz rdečega zelja.
7. Kuhana jajca 30 minut namakamo v ohlajeni tekočini iz kurkume, nato jih 30 minut namakamo v ohlajeni tekočini iz čebulnih olupkov.

Veliko veselja pri barvanju pirhov!